Παραμύθια στα ριζά των Μετεώρων

Θεατρικό Εργαστήρι ΄΄Επί Σταγών΄΄ – Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Τα παραμύθια δεν φτιάχτηκαν για να αποκοιμίζουν τους μικρούς, αλλά για να αφυπνίζουν τους μεγάλους.
Αξεθώριαστη η εικόνα της γιαγιάς με τα μικροσκοπικά γυαλάκια της το σάλι στους ώμους και τα γεμάτα καλοσύνη μάτια δίπλα στο τζάκι. Γύρω της μαζεμένα τα εγγόνια με το στόμα ανοικτό να περιμένουν να ακούσουν τι άλλο παραμύθια. Ο Δήμος Καλαμπάκας, το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας και το Θεατρικό Εργαστήρι «Επί Σταγών» σε μια κοινή διοργάνωση ανοίγουν τις πύλες της φαντασίας και του ονείρου και ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους σε ένα κόσμο μαγικό, προτείνοντας έναν εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας.
Στην Αίθουσα Μετεώρων του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας τις ημέρες των εορτών, το Θεατρικό εργαστήρι «Επί Σταγών» και οι Παραμυθάδες της Καβάλας, θα αφηγηθούν λαϊκά παραμύθια, με μαγεμένες βασιλοπούλες, γενναίους πρίγκιπες, μάγισσες και σκουπόξυλα, σκοτεινά κάστρα, γαλάζιες νεράιδες και παιχνιδιάρικα ξωτικά από κόσμους παράξενους και μακρινούς.

Ο Σύλλογος «Οι Παραμυθάδες», δημιουργήθηκε ως ομάδα άτυπα το φθινόπωρο του 2011. Μαζευτήκαμε τρεις-τέσσερις φίλοι, θέλοντας να θυμηθούμε και να θυμίσουμε στους άλλους, την δύναμη που κρύβουν μέσα τους τα παραμύθια και ιδιαίτερα αυτά της λαϊκής παράδοσης. Αρχικός σκοπός μας, ήταν να αναζητήσουμε κάποια από αυτά και να τα αφηγηθούμε σε παιδιά, προτείνοντας έτσι, έναν εναλλακτικό, για τη σημερινή εποχή, τρόπο ψυχαγωγίας, δηλαδή τον κλασικό. Αυτόν με τον οποίο μεγαλώσανε γενιές και γενιές και αρκετοί από εμάς…το παραμύθι. Στην πορεία, ανακαλύψαμε, ότι βρεθήκαμε μέσα σε έναν «ωκεανό» παραμυθιών και πληροφοριών. Στη συνέχεια, με γνώμονα πάντα την ψυχαγωγία του παιδιού, προσθέσαμε στις ενέργειες της ομάδας το παιχνίδι και δη το λαϊκό. Παιχνίδια που παίζονταν, στις γειτονιές, τις αλάνες, τις αυλές των σπιτιών ή και των σχολείων και με έναν διασκεδαστικό τρόπο βοηθούσαν την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος, της αυτοπεποίθησης, των αρχηγικών ικανοτήτων των παιδιών, κάτι που λειτουργεί ως αντίποδας με την απομόνωση που βιώνουν σήμερα τα παιδιά μέσα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή και την κακή χρήση του διαδικτύου.