Σκύψε να ιδείς τη ρίζα σου στης θάλασσας τα βύθη,
τα θέμελα σου τα 'φαγα, σ' έκαμα κουφολίθι.
Μέριασε, βράχε, να διαβώ! Του δούλου το ποδάρι
θα σε πατήσει στο λαιμό... Εξύπνησα λιοντάρι!

Ένα αφιέρωμα σ΄ αυτούς που γνωρίζουν ότι η λευτεριά δε χαρίζεται ….κερδίζεται!!!

Ο άνθρωπος ακόμη κι αν του στερήσουν τα πάντα, έχει κάτι απόλυτα δικό του: την ψυχή του και τη θέληση που ξεπηδάει απ΄ αυτήν. Όταν είναι δοσμένη σε κάτι υψηλό, καμιά εξωτερική βία δεν είναι ικανή να την υποδουλώσει. Όσο η ψυχή παλεύει γι αυτό, μένει ελεύθερη. Έτσι και οι Μεσολογγίτες αν και ήταν πραγματικά πολιορκημένοι  παρέμειναν ψυχικά-εσωτερικά ελεύθεροι.


Και εσυνέβηκε αυτές τες ημέρες οπού οι Τούρκοι επολιορκούσαν το Μισολόγγι, και συχνά ολημερνίς και κάποτε οληνυχτίς έτρεμε η Ζάκυθο από το κανόνισμα το πολύ.
Και κάποιες γυναίκες Μισολογγίτισσες επερπατούσαν τριγύρω γυρεύοντας για τους άνδρες τους, για τα παιδιά τους, για τ' αδέλφια τους που επολεμούσανε.
Στην αρχή εντρεπόντανε να 'βγουνε και επροσμένανε το σκοτάδι για ν' απλώσουν το χέρι, επειδή δεν ήτανε μαθημένες.
Και είχανε δούλους και είχανε σε πολλές πεδιάδες και γίδια και πρόβατα και βόιδα πολλά.
Ακολούθως εβιαζόντανε και εσυχνοτηράζανε από το παρεθύρι τον ήλιο πότε να βασιλέψει για να 'βγουνε.
Αλλά όταν επερισσέψανε οι χρείες εχάσανε την ντροπή, ετρέχανε ολημερνίς.
Και όταν εκουραζόντανε εκαθόντανε στ' ακρογιάλι κι ακούανε, γιατί εφοβόντανε μην πέσει το Μισολόγγι.
Και τες έβλεπε ο κόσμος να τρέχουνε τα τρίστρατα, τα σταυροδρόμια, τα σπίτια, τα ανώγια και τα χαμώγια, τες εκκλησίες, τα ξωκλήσια γυρεύοντας.
Και ελαβαίνανε χρήματα, πανιά για τους λαβωμένους.
Και δεν τους έλεγε κανένας το όχι, γιατί οι ρώτησες των γυναικών ήτανε τες περσότερες φορές συντροφευμένες από τες κανονιές του Μισολογγιού και η γη έτρεμε αποκάτου από τα πόδια μας.
Και οι πλέον πάμφτωχοι εβγάνανε το οβολάκι τους και το δίνανε και εκάνανε το σταυρό τους κοιτάζοντας κατά το Μισολόγγι και κλαίοντας.


Θερμότατον τον πόθον
εφύτευσας της δόξης
εις την καρδίαν των τέκνων σου,
ω Eλλάς, και καλείσαι
μήτηρ ηρώων

Μήνυμα Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων Σεραφείμ
Είν' έτοιμα στην άσπονδη πλημμύρα των αρμάτων
Δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά, κι ελεύθεροι να μείνουν,
Εκείθε με τους αδελφούς, εδώθε με το χάρο.
Η Ελευθερία είναι κάτι που αντιπροσωπεύει τους Έλληνες. Αν κάτι δεν μπορούν να ανεχθούν είναι να τους αναγκάσουν να μην έχουν αυτό το υπέρτατο αγαθό. ΄΄Είναι μέσα στη ζωή των ατόμων, όπως και μέσα στη ζωή των λαών, μερικές ημερομηνίες που στέκονται σαν ορόσημα και υψώνονται  σαν βίγλες΄΄.  Γιορτή της πίστης και της λευτεριάς. Η αρχή της εθνεργεσίας δεμένη με τη μέρα του Ευαγγελισμού της Παναγιάς.
Η Ιερά Μητρόπολη Σταγών  και Μετεώρων, η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου και ο Δήμος Καλαμπάκας  με σεβασμό στο αγώνα των προγόνων μας παρουσιάζουν στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:30 την παράσταση
΄΄ Μητέρα Μεγαλόψυχη ΄΄
Ένα αφιέρωμα στον πνευματικό αγώνα ενός λαού που πιστεύει στην αξία της ιδέας και υπηρετεί σε όλες τις εποχές τις ακατάλυτες αρχές της ελευθερίας και της  Αρετής.
Διοργάνωση:  Θεατρικό Εργαστήρι ΄΄ Επί Σταγών ΄΄

Πατήστε πάνω για να δείτε την αφίσα και το πρόγραμμα