Η   ξεκαρδιστική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά , ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ , στο Ανοικτό θέατρο Τρικάλων (Φρούριο) και στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Καλαμπάκας ,
Σεπτέμβρης 2015
Έργο κοινωνικά και πολιτικά διαχρονικό, ανθρώπινο, "σκαλίζει" όλο το φάσμα των πολιτικών ιδεολογιών, ξεσκεπάζει με λαϊκή απλότητα και σοφία το πολιτικό ψεύδος ,  απ' όποιο χώρο κι αν προέρχεται , χωρίς να κινδυνεύει να παρεξηγηθεί  , χωρίς να χάνει την ικμάδα μιας αριστουργηματικής  κωμωδίας που χαρίζει άφθονο γέλιο με όλο το δραματικό της υπόστρωμα.


Δεν είναι από τις πιο απίθανες η ιστορία που αποτελεί το θέμα της κωμωδίας "Ξύπνα Βασίλη". Γιατί η καθημερινή ζωή και η πείρα μας παρουσιάζει πολλές τέτοιες ιστορίες για να τρελαίνεσαι.
Τσούζουν τα θέματα των ιδεολογικών φανατισμών κι είναι δεμένα με τόσες τραγωδίες ώστε οι κωμωδιογράφοι τ΄ αποφεύγουν γιατί όπου και να τα πιάσεις αγγίζουν πληγές. 
Όμως αυτά απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, μας συγκλονίζουν, μας αναστατώνουν, κι έχουν μοιραία και τις ιλαροτραγικές πλευρές τους, απ΄ όπου μπορεί ο κωμωδιογράφος να επικοινωνήσει.
Αυτό προσπάθησα να επιτύχω μπαίνοντας με την κωμωδία " Ξύπνα Βασίλη" σε μια περιοχή δυσπρόσιτη, γεμάτη παγίδες κα κινδύνους. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι να χαρακτηριστεί η κωμωδία τούτη πολιτική, γραμμένη με ορισμένο στόχο για να εξυπηρετήσει ας πούμε, ή να επικρίνει κάποια ιδεολογία. Δεν έχει κανένα τέτοιο σκοπό η κωμωδία. Ο συγγραφέας θέλησε να πάει πέρα από τις ιδεολογίες, να ψάξει πίσω από αυτές, τους ίδιους τους ανθρώπους, να γράψει μια κωμωδία της ζωής, ανθρώπινη, με όλο το δραματικό υπόστρωμά της. 
Δεν ξέρω αν το πέτυχα εντελώς, ή λίγο ή καθόλου. Εκείνο, όμως, που ξέρω σίγουρα είναι ότι εξάντλησα όλες τις δυνάμεις γύρω από ένα θέμα που μ΄ απασχολούσε από χρόνια και χρειάστηκε δουλειά απείρως περισσότερη απ΄ όση χρειάστηκαν άλλα έργα μου μέχρι τώρα.
Προσωπικά έχω τη συνείδησή μου ήσυχη γιατί σεβόμενος πάντα το κοινό δεν εμφανίζω ποτέ μου έργο αν δεν έχω επιτύχει προηγουμένως το καλύτερο που μπορώ.
                                                                                                                      ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ

Πατήστε πάνω για να δείτε την αφίσα και το πρόγραμμα