kinigi.kal@gmail.com
Ιστορίες του Δαιμόνιου … Σεραφίνο
Υπόθεση: "Ασπροπάρη"

Με μεγάλη μας λύπη σας ανακοινώνουμε ότι ο Ασπροπάρης , "ο Γύπας των Μετεώρων" , εξαφανίστηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Αναστάτωση προκλήθηκε στο κόσμημα της πόλης μας και ο Διευθυντής του Μουσείου κάλεσε αμέσως την αστυνομία.  Η ανταπόκριση από πλευράς της αστυνομίας ήταν άμεση.  Απαρηγόρητος ο διευθυντής του Μουσείου εξήγησε στον Διοικητή της  κ. Γεράκη , το μέγεθος της συμφοράς από την εξαφάνιση αυτού του εκθέματος.
Μα ποιο είναι τελικά αυτό το σπάνιο πουλί, που προκάλεσε τέτοια αναστάτωση;
"Ένα από τα πλέον αινιγματικά και παράξενα πουλιά του πλανήτη μας βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, μη εξαιρουμένης βέβαια  της χώρας μας και ιδιαίτερα της πόλης μας. . Είναι το πρώτο πουλί στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο από τους Φαραώ, με ποινή θανάτου, αναγνωρίζοντας έτσι την σημαντική του συμβολή στην καθαριότητα των οικισμών από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα της τροφής των ανθρώπων. Είναι ο μόνος γύπας στον κόσμο που  μεταναστεύει και οι χωρικοί πιστεύουν ότι κουβαλάει στην πλάτη του τον κούκο, φέρνοντας την άνοιξη και την καλοτυχία καθορίζοντας με τη μαγική του παρουσία την υγεία και την προκοπή των κτηνοτρόφων. Σχεδόν πάντοτε φώλιαζε σε βράχια δίπλα σε κωμοπόλεις, και χωριά.  Αναγνωρίζει αντικείμενα 4-8 εκατοστών από ύψος 1000 μέτρων.  Έχει δε καταρρίψει και το παγκόσμιο ρεκόρ για την μακρύτερη πτήση διανύοντας 1017 χιλιόμετρα μέσα σε δύο μόνο μέρες διασχίζοντας τη Σαχάρα. Είναι αξιοπερίεργο λοιπόν, πώς ένα είδος τόσο κοινό και με τέτοια εξυπνάδα που φώλιαζε σε όλες τις παρυφές των πεδιάδων της χώρας, δεν τα καταφέρνει να ευημερήσει στον 21ο αιώνα! Εδώ έχουμε δυστυχώς πάλι την επιβεβαίωση "της τραγωδίας των κοινών ειδών", που αναφέρεται σε είδη που ξαφνικά οι πληθυσμοί τους καταρρέουν. Υπεύθυνη για αυτό είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Ο Ασπροπάρης βαδίζει ολοταχώς προς τον ολοκληρωτικό αφανισμό".
Ο Διοικητής Γεράκης κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης και κάλεσε τον προσωπικό του φίλο Σεραφίνο να διαλευκάνει την υπόθεση .
Το παράξενο είναι, γιατί ο Διοικητής προτίμησε το Σεραφίνο. Κι εν τέλει ποιος είναι άραγε αυτός ο άγνωστος, που θα μπορούσε να εξιχνιάσει τέτοια υπόθεση; Κάποια στοιχεία που πήραμε γι αυτόν, τον παρουσιάζουν κάπως έτσι:
Ένας άνεργος, φτωχός αλλά καλόκαρδος. Εύθραυστος, πλακατζής, έξυπνος και προπάντων ηθικός. Απένταρος περιπλανιέται στα άθλια σοκάκια της πόλης, μονίμως πεινασμένος. Ο Σεραφίνο, όταν βρίσκει κάτι φαγώσιμο το μοιράζεται με τους άστεγους φίλους του, στήνοντας αυθόρμητα γλέντια σε απίστευτα μέρη. Μισεί  την αδικία και βοηθά καθέναν που έχει ανάγκη. Λόγω  της εξυπνάδας του πολλές φορές φέρνει σε πέρας υποθέσεις που κανείς άλλος δε μπορεί να εξιχνιάσει. Ο χαρακτήρας του αντιπροσωπεύει  μια πιο συναισθηματική εποχή.  Οι περιπέτειες του Σεραφίνο βασίζονται στην απλότητα και την αγνότητα του χαρακτήρα του.
Ο Σεραφίνο ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Διοικητή κ. Γεράκη και έφτασε στο μουσείο, ζητώντας να αρχίσει αμέσως η έρευνα.
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή….
Ήταν ξημερώματα Κυριακής, όταν χτύπησε ο συναγερμός  τόσο εκκωφαντικά, που έκανε το Διευθυντή του μουσείου,  το φύλακα, αλλά και τους γείτονες  να βγουν έντρομοι στο δρόμο. Ο μόνος που πρόλαβε κάτι να δει, ήταν ο ένοικος της απέναντι πολυκατοικίας. Αυτός ισχυρίστηκε πως είδε ένα αυτοκίνητο να φεύγει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Τίποτε άλλο. Έτσι ο Σεραφίνο  άρχισε να ερευνά μόνος του την υπόθεση, έχοντας μόνο τα εξής στοιχεία:
"    Τα λεγόμενα του διευθυντή του Μουσείου
"    Η ομολογία του φύλακα
"    Η πληροφορία από τον ένοικο της απέναντι πολυκατοικίας , τον κύριο Χατζηπέτρο που είδε την πινακίδα του αυτοκινήτου 
"    Μια σκισμένη φωτογραφία που βρέθηκε στο πάτωμα
"    Ένα κλειδί

Κατάλαβε, ότι έπρεπε να επιστρατεύσει όλες του τις γνώσεις και να κάνει κινήσεις στρατηγικής, "όπως εκείνες στα παιχνίδια που παίζαμε μικροί", σκέφτηκε.
Μήπως θα έπρεπε να ζητήσει τη βοήθεια των φίλων της πόλης;
Το μυστήριο περιμένει τη λύση του.
Τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Όλα είναι πιθανά!

Απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό στους  αγαπημένους μου φίλους.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που οι πατεράδες σας γνώρισαν τις ιστορίες μου. Τότε που μέσα στη φτώχεια, βλέπαμε τον κόσμο πιο όμορφο,  κι ακόμα νιώθω μία ζεστασιά παράξενη, σαν να έχετε στα χέρια σας τις ιστορίες μας παρόλο που η φήμη μου έπαψε πλέον να δεσπόζει στους "μοντέρνους καιρούς" που ζούμε.
Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αρχηγό της αστυνομίας που με ξεχώρισε ανάμεσα στο πλήθος " παιδικών ηρώων" και με κάλεσε για να διαλευκάνω μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση.
Κατά δεύτερο θα ήθελα να ευχαριστήσω το Θεατρικό Εργαστήρι ΄΄ Επί Σταγών΄, που με κάλεσε την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ρήγα Φεραίου σε κάποια αποκριάτικη εκδήλωση που οργανώνεται εκεί.  Η φήμη μου βλέπετε, προηγείται!  Με πληροφόρησαν μάλιστα ότι εκεί θα σας συναντήσω όλους, φίλοι των φίλων μου, μικροί μου ερευνητές. Θα κυκλοφορήσω ανάμεσά σας θα σας γνωρίσω θα ανταλλάξουμε απόψεις. 
Διάλεξα εσάς για συνεργάτες μου, γιατί η ευαισθησία σας για θέματα που αφορούν τη φύση, όπως αυτό του ξεχωριστού ΄΄Ασπροπάρη΄΄,  η εξυπνάδα σας και η αγνότητα που διαθέτετε είναι προσόντα  άκρως απαραίτητα για την έρευνά μας.
Και επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος θα ήθελα  να σας δώσω κάποιο στοιχείο που θα βοηθήσει στην έρευνά μας.
"Τρωικού πολέμου μισή αιτία.
Γάμος χωρίς ουσία"
Το στοιχείο αυτό μου το έδωσαν οι άνθρωποι του ΄΄Επί Σταγών΄΄ και με πληροφόρησαν ότι η λύση του θα είναι και το εισιτήριο για να μάθουμε  τον τόπο που θα ξεκινήσει η έρευνα μας το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου και ώρα 2:00 το μεσημέρι.
Ελπίζοντας ότι θα σας συναντήσω όλους
Σας χαιρετώ μοιράζοντας την ελπίδα μου           
                  Σεραφίνο