Η Δε γυνή να φοβήται τον άνδρα

Γιώργος Τζαβέλας

Πρωτοπαίχτηκε ως θεατρικό με τους Γιώργο Λογοθετίδη – με το οποίο τερμάτισε τη θεατρική του καριέρα – και την Ίλυα Λιβυκού το 1958 . Το 1965 ο συγγραφέας το μετέφερε στον κινηματογράφο.
Το έργο θίγει, το πρόβλημα της μεταλλασσόμενης Αθήνας, όμως, άμεσα και ξεκάθαρα, παρουσιάζει τα προβλήματα των ανθρωπίνων σχέσεων και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Το ζευγάρι του Γιώργου Τζαβέλλα, είναι ένα ζευγάρι χαρακτηριστικό της εποχής και των νέων ηθών, που ξεπερνάει με αγώνα τις δυσκολίες της συμβίωσης και το πετυχαίνει.
“Η ζέστη, τα λόγια του παπά” έκαναν την Ελενίτσα να υψώσει φωνή έπειτα από δέκα χρόνια συμβίωσης και τον Αντωνάκη να πάρει το “καπελάκι του και να φύγει” την ίδια κιόλας μέρα του γάμου. Το θεατρικό έργο “Η γυνή να φοβήται τον άνδρα” τα έχει όλα. Μια άριστα αποτύπωση της κοινωνίας που δεν συγχωρούσε το “διαφορετικό”, ενός κόσμου που έλεγε καλημέρα σε κάποιον με βάση το… κοινωνικό του στάτους – το οποίο άλλαζε άρδην μόνο και μόνο με έναν γάμο στην εκκλησία – αλλά και μιας θέσης της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη εποχή.
Αγαπημένη κωμωδία, φτιαγμένη με τα πενιχρά μέσα της εποχής εκείνης αλλά με πολύ μεράκι και ταλέντο, θα ξαναζωντανέψει τις αναμνήσεις μας από τους κωμικούς εκείνους ηθοποιούς που μεγαλώσανε γενιές μέσα από τις ξεκαρδιστικές ατάκες τους και αφήσανε πίσω μια εξαιρετική κοινωνική ανάλυση για τα κακώς κείμενα της εποχής.